GS-urheilijoista koostuva Team Finland Jr. All-Girl on valmiina MM-kisoihin7.9.2021Jonna, Phoenix & Enkelit

MM-kilpailut ovat peruuntuneet, siirtyneet ja muuttaneet muotoaan useaan otteeseen sen jälkeen, kun GS:n junioriedustusjoukkue Whitelighters saavutti MM-edustusoikeuden. Nyt kuitenkin h-hetki on käsillä, kun Team Finland Jr. All-Girl pääsee vihdoin edustamaan Suomea syyskuun virtuaalisissa MM-kisoissa.

Matkan varrella joukkue on sopeutunut muuttuviin tilanteisiin mahtavalla asenteella ja kokoonpano onkin pysynyt pitkälti samana, kuin syksyllä 2020. Myös valmennustiimi on pysynyt samana jo vuosia – menestyksekästä joukkuetta luotsaavat Amanda Alinikula, Jarjatu Jarju, Oona Nietosjärvi ja Sara Pakalén.

”Valmistautuminen MM-kisoihin aloitettiin heti, kun tieto syyskuun virtuaalikisoista tuli viime keväänä. Kesäkuussa järjestetyt SM-kisat olivat yksi välietapeista, sillä tavoitteena jo tuolloin oli päästä kisauttamaan vaikeampia, uudempia taitoja”, valmentaja Amanda Alinikula kertoo.

MM-kilpailuohjelma pohjautuukin jo keväällä harjoiteltuihin taitoihin ja SM-kisoissa kisattuun ohjelmaan. Kesäkuisen SM-hopean jälkeen joukkueen kokoonpanoon tuli muutamia muutoksia ja MM-kisavalmistautuminen alkoi toden teolla. Ensimmäinen yhteinen treeni järjestettiin ennen juhannusta ja tämän jälkeen urheilijat treenasivat omatoimisesti annetun suunnitelman mukaan.

Leireillä kohti tavoitteita

Kesän omatoiminen treenijakso päättyi elokuussa, kun joukkue kokoontui ensimmäiselle leirilleen. Koko MM-projekti toteutetaan viikonloppuleireillä, jotta eri seurajoukkueissa urheilevat nuoret voivat jatkaa mahdollisimman täysipainotteisesti myös omissa joukkueissaan harjoittelua. Omatoimisen harjoittelun lisäksi joukkue on leireillyt syksyn aikana kolmesti. Koska leirejä ei ole montaa, on ollut tärkeää optimoida yhteiset harjoitustunnit ja keskittyä leireillä kokonaiskuvaan ja lajitaitoihin.

”Poikkeuksellinen aika ei ole oikeastaan vaikuttanut valmistautumiseemme juurikaan, muuten kuin että olemme hyödyntäneet Zoomia kaikkeen, mihin emme ole halunneet käyttää leirien yhteistä aikaa. Esimerkiksi kisaohjelman laskut ja paikat opeteltiin etänä. Luonnollisesti olemme olleet myös tarkkoja käsihygieniasta ja maskien käytöstä leireillä”, Amanda kertoo.

MM-kisakaudella fokus on ollut siinä, että kaikilla olisi hyvä lähteä kuvausviikonloppuun, joka järjestetään Helsingissä 17.-19.9.2021 yhdessä muiden Suomen MM-edustajien kanssa. Kuvausviikonloppuna kisaohjelman saa kuvata kolme kertaa, joista parhaan saa valita MM-kisasuoritukseksi.

”SCL on järjestänyt hienot kisapuitteet meille kuvausviikonloppuun ja itse MM-kilpailulähetys näytetään 9.-10.10.2021, joten kaikki Suomi-fanit ruutujen äärelle silloin”, iloitsee Amanda.

Innolla kohti MM-kisaviikonloppua

Team Finland Jr. All-Girl

Myös urheilijat odottavat innolla pian koittavaa MM-kisaviikonloppua. Joukkueen urheilija Elsa Autinen kertoo, että tässä MM-projektissa urheileminen on poikennut aiemmasta, vuoden 2019 MM-kisaprojektista jonkin verran.

”Tahti on ollut nopeampaa ja leireillä valmistautuminen poikkeaa viikoittaisissa treeneissä valmistautumisesta, sillä toistoja on tullut vähemmän kuin normaalissa kisavalmistautumisessa. Koska leirit ovat parin viikon välein, on ohjelmaa joutunut muistelemaan eri tavoin leirien välissä, kuin joka viikkoisissa treeneissä. Myös kisat ovat diginä, joten sekin kokemus on erilainen.”

Kisavalmistautuminen on vaatinut Elsan mukaan urheilijoilta oma-aloitteisuutta ja halua päästä kohti yhteisiä tavoitteita.

”MM-projektin yhdistäminen muihin treeneihin ja muuhun elämään on ollut rankkaa, kun arki ja koulu alkoivat. Olen kuitenkin tietoisesti pystynyt tekemään niin, että koulussa on vähemmän kursseja, jotta voin keskittyä MM-kilpailuihin”, Elsa kertoo.

Myös seurajoukkuetreeneissä on ollut raskaampaa, kun arkitreenien lisäksi on ollut viikonloppuleirejä. Treenien yhdisteleminen on kuitenkin onnistunut yhteistyössä joukkuevalmentajien kanssa.

”Omassa joukkueessani Enkeleissä treenit on suunniteltu maanantaisin leirien jälkeen kevyemmiksi, jotta kuormitus ei kasva liian suureksi”, Elsa jatkaa.

Joukkue on Elsan mukaan yhtenäinen ja koostuu pääosin WL- ja Angels-urheilijoista. Jäseniä on 25. Elsa odottaakin tulevaa MM-kisakuplaviikonloppua jo malttamattomana:

”Meillä on hieno ja upea ohjelma. Se on koreografioitu hienosti ja on kaikin puolin näyttävä. Kaikki odottavat kovasti, että päästään näyttämään taitomme ja esiintymään!”